Bezoek Groningen

Bezoek Groningen

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met ruim 200.000 inwoners is het de grootste stad van het noordelijk deel van ons land. Groningen is een echte studentenstad.  In de levendige stad vind je naast veel horecagelegenheden en winkels ook veel bezienswaardigheden. Overnachtingsmogelijkheden zijn er genoeg in de stad. Er valt genoeg te zien en te beleven. Echt een aanrader om Groningen eens te bezoeken voor één of meerdere dagen.

Bezienswaardigheden Groningen

Het is ongetwijfeld een van de bekendste bouwwerken van de stad Groningen. De Martinitoren is met 97 meter het hoogste gebouw van de stad. Je kunt de toren beklimmen, maar je moet wel een beetje conditie hebben. Een lift is er niet. Gaande weg krijg je wel een goed beeld van de rijke historie van de toren. Als je bijna halverwege bent, kun je naar buiten en rondom de toren lopen. Nog even doorzetten en je zult worden beloond met een fraai uitzicht over de stad en de omgeving ervan.

Net achter de Martinitoren ligt de prachtige Prinsentuin. Een van de rustigste plekjes van de stad. Binnen de ommuring ligt een prachtige rozen- en kruidentuin. Maar je kunt er ook op een bankje heerlijk genieten van de stilte. Zomers kan je bij de theeschenkerij een drankje krijgen. Ieder jaar wordt er ook het festival Dichters in de Prinsentuin gehouden.

Even tot bezinning komen? Groningen telt nog verschillende hofjes die vroeger onderdak gaven aan onder meer arme en zieke inwoners. Tegenwoordig worden ze grotendeels bewoond door particulieren. Door de ommuring is het er een oase van rust.

Als je een liefhebber bent van stationshallen, moet je die van Groningen zeker gaan bekijken. Het is een van de mooiste die Nederland heeft en is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd. De hal heeft een prachtig plafond en fraaie tegeltableaus. Vanaf het stations balkon heb je een mooi uitzicht op de gevel met zijn vele versieringen en topgevels.

Gezelligheid vind je op en rondom de vismarkt. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag is er markt en kun je een lekker visje eten bij een van de vele kraampjes. Maar ook voor fruit of andere waren kun je er terecht.

Wandel over de Hoge Der A en Lage der A langs de kades  waar tientallen monumenten zijn te aanschouwen. Op een van de vele terrassen aan het water kun je onder het genot van een drankje de vele schepen aanschouwen.

Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *