Bezoek Heerenveen

Bezoek Heerenveen

Heerenveen, schaatshoofdstad van Nederland, is gelegen in een prachtige omgeving in Friesland. De stad telt ruim 50.000 inwoners. In de omgeving valt veel te beleven. Maar ook het historische centrum, Heerenveen is ontstaan in 1550, met vele kleine straatjes en mooie gebouwen is meer dan de moeite waard. De stad telt een flink aantal restaurants, met voor eenieder wat wils.  Een echte aanrader is het koninklijke bos Oranjewoud. Het ligt net ten oosten van Heerenveen en je kunt er heerlijk wandelen. Ieder jaar wordt hier ook het Oranjewoud Festival gehouden. Een festival voor de echte muziek liefhebber met klassieke muziek, jazz en muziektheater.

Heerenveen is een leuke stad om een dagje naar toe te gaan. De stad is niet heel erg groot. Maar er is genoeg te beleven. Er zijn ook genoeg gelegenheden om te overnachten. Erg leuk om te doen als je wat langer wilt blijven om de omgeving van Heerenveen te verkennen.

Bezienswaardigheden Heerenveen

Heerenveen telt diverse bezienswaardigheden. Als schaatsliefhebber moet je zeker aan de schaatstempel Thialf bezoeken. Het is het belangrijkste schaatsstadion van Nederland en het heeft de snelste laagland-ijsbaan ter wereld. Je krijgt er een heel leuke rondleiding van zo’n twee uur door een van de zeer enthousiaste vrijwilligers.

Zoals we al zeiden, telt het oude centrum van Heerenveen tal van fraaie bezienswaardigheden. Eentje die je echt moet zien is  De Crackstate. Dit schitterende bouwwerk, is gebouwd in 1648, door Johannes Sytses Crack. Op het bouwwerk heen loopt een gracht. Tegenwoordig is dit landhuis, ook wel ‘stins’ genoemd, in gebruik als gemeentehuis. Er is tevens een trouwzaal aanwezig. Echt een aanrader om te gaan bezichtigen.

Op het gemeenteplein vind je nog een andere fraaie ‘stins’. De Oenemastate is gebouwd in 1640. Ook dit bijzonder fraaie bouwwerk is meer dan een bezoek waard. Het leuke is dat er tegenwoordig ook een gezellig en mooi cafe in is gehuisvest.  Tijdens je bezoek kun je dus ook een lekker bakkie koffie of een Fries kruidenlikeurtje pakken.

Waar je ook zeker even moet gaan kijken is de bekende Molen Welgelegen. Dit monument werd gebouwd als graan-, koren-, en pelmolen. Heerenveen telde voorheen 17 molens, allemaal daterend uit de 15e eeuw. De Molen Welgelegen is de laatste die er nog van over is.

Heerenveen telt verschillende musea. Een bekend museum voor moderne en hedendaagse kunst is Museum Belvédère.

Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bezoek Leeuwarden
Friesland

Bezoek Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en telt ruim 100.000 inwoners. Het is een van de oudste steden van het noorden van ons land. De stad heeft een zeer rijke historie en tal van interessante bezienswaardigheden. Gelegenheid voor overnachting is er ook genoeg. Leeuwarden leent zich prima voor een dagje uit maar ook voor een […]

Lees meer