Bezoek Leeuwarden

Bezoek Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en telt ruim 100.000 inwoners. Het is een van de oudste steden van het noorden van ons land. De stad heeft een zeer rijke historie en tal van interessante bezienswaardigheden. Gelegenheid voor overnachting is er ook genoeg. Leeuwarden leent zich prima voor een dagje uit maar ook voor een kleine citytrip. Het is een zeer levendige en gezellige stad. Zeker in de lente en zomerperiode is een gezellige boel op de vele terrasjes die Leeuwarden heeft.

Bezienswaardigheden Leeuwarden

Zo’n twee eeuwen lang was Leeuwarden de hofstad van Friesland. Dit zie je nog steeds terug in de historische binnenstad.

Het icoon van Leeuwarden is ongetwijfeld de Oldehove. Deze scheefstaande toren, de toren van Pisa is er niets bij, dateert uit 1529. Vanaf het dak heb je een geweldig mooi uitzicht over Leeuwarden. De Kanselarij was ook het Hof van Friesland. Daarna heeft het diverse functies gehad, bijvoorbeeld als ziekenhuis. Een andere bezienswaardigheid is de Waag. Hier moesten de kooplieden hun handelswaar laten wegen. Leeuwarden verhandelde vooral boter. Vandaar dat de waag ook wel de boterwaag wordt genoemd.

Aan de rand van het oude centrum vind je de Blokhuispoort. In deze oude gevangenis uit de 16e eeuw zijn tegenwoordig leuke kleine winkeltjes en twee restaurants gehuisvest. Leeuwarden heeft ook verschillende prachtige kerken. De Sint Bonifatiuskerk, de Jacobijnerkerk en de Waalse kerk zijn het meest aansprekend. Leuk om te bezoeken ook is het Museumhuis van Eysinga. Het is een oud herenhuis uit de 18e eeuw.

Leuke tours

Een leuke manier om Leeuwarden te ontdekken, is via een van de verschillende tours die worden aangeboden. Onder begeleiding van een ervaren en enthousiaste gids kom je langs alle mooie stukjes van Leeuwarden. De gidsen vertellen je veel over de geschiedenis en veel leuke feitjes. Een bijzondere tour is de Street Art Tour. De enthousiaste gids laat je diverse legale en illegale kunstuitingen, zoals graffiti, posters in de stad zien. De tocht is op iedere laatste zondag van de maand.

Leeuwarden vanaf het water

Vanaf het water, kun Leeuwarden op weer een heel andere wijze bekijken. Dit kan vanaf de stadsgracht die dwars door centrum loopt. Je kunt een bootje huren, maar je kunt ook een rondvaart in een oude Friese praam boeken. De begeleider vertelt je dan veel over de stad en haar geschiedenis.

Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bezoek Heerenveen
Friesland

Bezoek Heerenveen

Heerenveen, schaatshoofdstad van Nederland, is gelegen in een prachtige omgeving in Friesland. De stad telt ruim 50.000 inwoners. In de omgeving valt veel te beleven. Maar ook het historische centrum, Heerenveen is ontstaan in 1550, met vele kleine straatjes en mooie gebouwen is meer dan de moeite waard. De stad telt een flink aantal restaurants, […]

Lees meer